Autor Tema: Trudnice, dojilje i bebe... i RIBLJE ULJE  (Posjeta: 674 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jeronim

 • Administrator
 • Stariji član
 • *****
 • Postova: 478
 • Ocijenite: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Profil
  • Centar zdrave prehrane
Trudnice, dojilje i bebe... i RIBLJE ULJE
« u: 17.08.2017., Četvrtak, 21:36:32 »
Danas sam upoznao mladu majku Andreju koja je prije nepunih mjesec dana rodila sina. Telegrafski sam izrekao par tvrdnji o tome da je za majke i bebe iznimno korisno da u trudnoći i za vrijeme dojenja uzimaju povećanu količinu ribljeg ulja farmaceutskog stupnja pročišćenosti. Pošto ne volim dovoditi ljude u situaciju da mi vjeruju ili ne vjeruju na riječ obećao sam da ću joj u pisanom obliku opširnije elaborirati svoje izjave. Isprva sam mislio to učiniti e-mailom ali, pošto se radi o temi koja je primjenjiva na svaku trudnicu i svaku trudnoću, učinit ću to ovdje.

Teme koje želim obraditi su:

1) Zašto predlažem konzumaciju povećane količine ribljeg ulja?
2) Koliko ribljeg ulja?
3) Kojeg ribljeg ulja?

1) Ono što su opeke u gradnji zgrada to je DHA omega-3 masna kiselina za izgradnju mozga. Paralela s građevinarstvom je donekle neprecizna jer u građevinarstvu imamo i druge materijale osim opeke (beton, drvo itd) dok u gradnji mozga ne postoji zamjena za DHA. DHA je jedna od dvije osnovne dugolančane masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju. Ona predstavlja 60% težine našeg mozga. Glavna funkcija DHA je da djeluje kao električki izolator, slično gumenoj i PVC izolaciji na električnim vodičima u elektrotehnici.

Dijete, prilikom posljednja tri mjeseca trudnoće treba iznimno veliku količinu ove masne kiseline jer je to vrijeme najvećeg rasta mozga djeteta. Ako u prehrani majke nema dovoljno ribljeg ulja dolazi do djelomične razgradnje mozga majke kako bi plod dobio dovoljnu količinu ove masne kiseline. Čak i kod trudnica koje uzimaju riblje ulje u uobičajenim količinama prosječno vrijeme regeneracije mozga majke, na stanje prije trudnoće, je tri godine. Što reći za majke koje ne uzimaju riblje ulje i imaju velik broj djece u kratkom periodu?

U razgovoru je Andreja rekla da uzima riblje ulje. Na moje pitanje koliko, odgovorila je jednu kapsulu (1 gram) dnevno. To je kao da odraslu osobu pokušavate na legalan način hraniti s jednom šljivom dnevno. Ili će osoba morati krasti hranu drugdje ili će umrijeti od gladi.

Onima koji žele više informacija toplo preporučam da pročitaju ova dva poglavlja iz knjige dr. Barry Searsa - Omega RX u zoni

 6. poglavlje: Zdravlje mozga - https://goo.gl/Fs1wPy
15. poglavlje: Zdravstveni problemi žena - dio o trudnoći - https://goo.gl/SL3A6s

2) Koliko ribljeg ulja?
 • Ukoliko se uzima riblje ulje tijekom cijele trudnoće i za vrijeme dojenja preporučio bih 5 grama EPA + DHA (8 kapsula Enervit ulja od 1 gram) dnevno. (Napomena: Riblje ulje ovog proizvođača sadrži 60% djelatnih tvari EPA i DHA)
 • Ukoliko trudnica riblje ulje počne uzimati tijekom zadnja tri mjeseca trudnoće, u tom periodu se može ići do 10 EPA + DHA (16 kapsula Enervit ulja od 1 gram) a za vrijeme dojenja preporučio bih 5 grama EPA + DHA (8 kapsula Enervit ulja) dnevno.
 • Ukoliko rodilja počne uzimati riblje ulje nakon poroda, predlažem da prva dva mjeseca uzima 10 grama EPA + DHA (16 kapsula Enervit ulja) dnevno, a da nakon toga smanji dozu na pola 8 grama ulja/5 gr EPA+DHA dnevno.
 • Po prestanku dojenja treba smanjiti uzimanje na 2,5 grama EPA + DHA (4 kapsule od 1 gram) dnevno. Dugotrajno uzimanje velikih količina ribljeg ulja ima smisla samo ukoliko postoji neki zdravstveni problem ali uz obaveznu kontrolu razine AA/EPA

3) Koje ribljeg ulja?
U gornjem pasusu sam spomenuo Enervit riblje ulje. To je, koliko je meni poznato, jedino farmaceutski pročišćeno riblje ulje na našem tržištu. Ako neko ima volje može uspoređivati ponudu na našem tržištu s referentnim podacima o farmaceutski pročišćenim ribljim uljima koja se nalaze na svjetskom tržištu. U tu svrhu možete posjetiti web portal IFOS-a: http://www.nutrasource.ca/ifos/product-reports/default.aspx
Ako na našem tržištu pronađete neko od tamo nabrojanih ribljih ulja molim vas da me obavijestite, bilo preko ovog foruma ili e-mailom na info@ozdravimo.info

O problematici ribljeg ulja već je bilo govora na ovom forumu. Koga zanima neka pogleda ovdje:
http://hermes-zdravlje.info/forum/index.php/topic,12.0.html
« Zadnja izmjena: 19.08.2017., Subota, 00:44:28 od Jeronim »