Autor Tema: KALKULATOR BLOKOVA  (Posjeta: 5050 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jeronim

  • Administrator
  • Stariji član
  • *****
  • Postova: 478
  • Ocijenite: +0/-0
  • Spol: Muški
    • Profil
    • Centar zdrave prehrane
KALKULATOR BLOKOVA
« u: 16.02.2013., Subota, 21:40:37 »
Više od godinu dana radim na kalkulatoru blokova. Neke osobe koje su do sada pokazale stvaran interes za zonu već ga imaju. Za osobe koje imaju ozbiljan zdravstveni problem predlažem da budu vrlo precizne s izračunom blokova. Uz upotrebu kalkulatora svaki obrok možete s lakoćom pretvoriti u zonski. Dosadašnja velika boljka širenja zone je bila (rekao bih) upravo u tome što je zahtijevala dobro poznavanje matematike i puno računanja, a to ljudima brzo dosadi. Odokativno mjerenje po metodi "oko - ruka" ostavite za vrijeme kad glavne probleme riješite ili dovedete kilograme na normalu. Odokativno mjerenje zna lako prevariti. Za početak se oslonite na papir, olovku, kalkulator i vagu i ne vrdajte barem 6 mjeseci (još bolje godinu dana). Tada ćete već napamet znati puno toga.

Ova verzija kalkulatora je samo djelomično funkcionalna, tj. možete računati samo manji broj namirnica a njegova svrha je da vidite o čemu se radi, da se s njime upoznate i prije nego ga kupite. Inače cijena potpuno operativne verzije je 200 kn. Ukoliko ga želite isprobati možete ga skinuti s ovog linka: http://goo.gl/uvBcU7  ili ako ga vremenom maknemo s ove adrese zatražite ga e-mailom na jeronim@hermes-zdravlje.info.  Moguće je da će vaš internetski preglednik smatrati izvornu stranicu nesigurnom pa ćete morati pritisnuti tipku upozorenja "dopusti uređivanje", da biste mogli unositi podatke u otvorena (siva) polja.

Kalkulator je programiran u Excelu. Sadrži oko 400 namirnica i ima dvije stranice. Upute za rad s kalkulatorom su na drugoj i predlažem da ih pročitate prije korištenja (da ne istražujete ono što je objašnjeno). Ako vam je neka namirnica važna, a ne nalazite je u kalkulatoru, slobodno mi javite pa ćemo je ubaciti.

« Zadnja izmjena: 13.05.2018., Nedjelja, 23:20:10 od Jeronim »

Offline Jeronim

  • Administrator
  • Stariji član
  • *****
  • Postova: 478
  • Ocijenite: +0/-0
  • Spol: Muški
    • Profil
    • Centar zdrave prehrane
Odg: KALKULATOR BLOKOVA
« Odgovori #1 u: 20.02.2013., Srijeda, 10:52:34 »
Evo, malo sam doradio kalkulator. Dodao sam opciju da se unese broj porcija na koje se odabrana količina namirnica odnosi, tako da se lako može pročitati koliko blokova ima jedna porcija a koliko cijeli "lonac"... I dalje ga možete skinuti na istom linku: http://goo.gl/jwKpO

« Zadnja izmjena: 20.02.2013., Srijeda, 11:07:47 od Jeronim »

Offline Jeronim

  • Administrator
  • Stariji član
  • *****
  • Postova: 478
  • Ocijenite: +0/-0
  • Spol: Muški
    • Profil
    • Centar zdrave prehrane
Odg: KALKULATOR BLOKOVA
« Odgovori #2 u: 31.10.2013., Četvrtak, 22:43:34 »
O kalkulatoru imate i na stranici portala: http://www.ozdravimo.info/ducan/alati.html

Offline Jeronim

  • Administrator
  • Stariji član
  • *****
  • Postova: 478
  • Ocijenite: +0/-0
  • Spol: Muški
    • Profil
    • Centar zdrave prehrane
Odg: KALKULATOR BLOKOVA
« Odgovori #3 u: 27.12.2014., Subota, 11:43:40 »
Nedavno sam dobio e-mail iz kojeg izdvajam ovaj dio:

Citat:
Tko je radio kalkulator i od kuda mu podaci i kako znamo da su ti podaci o sastavu namirnica točni i tko je radio te podatke. Koje institucije, di su ti ljudi koji su to radili. Kako se njima može vjerovati da je to tako.

Kalkulator sam radio ja a na principima koje je dr. Sears objasnio u svojim knjigama. Ti principi su sljedeći. Svaka namirnica ima određenu količinu glavnih nutrijenata (makronutrijenata): proteina, ugljikohidrata i masnoća. Na određenom mjestu u kalkulatoru pohranjeni su ovi podaci za svaku namirnicu iz kalkulatora. Naravno, ovi podaci u ovakvoj izvedbi kalkulatora nisu vidljivi. Do tih podataka dolašao sam tako što sam konzultirao različite tablice nutritivnih vrijednosti hrane poput onih koje se mogu pronaći na web stranicama Coolinarke (http://www.coolinarika.com/), a oni su ih preuzeli, koliko vidim, iz baze podataka američkog ministarstva poljoprivrede (USDA): http://goo.gl/LQTtDg. Uzmimo primjer rajčice. Ako u internetski pretraživč upišemo riječi "coolinarka nutritivne vrijednosti rajčica" dobit ćemo ovu stranicu: http://goo.gl/gB8iZK.  Na njoj su dati podaci da 100 grama rajčice ima 0,2 grama masnoća, 0,9 grama proteina i 3,9 grama ugljikohidrata. Naravno, na internetu je moguće pronaći i mnoge druge izvore ovih podataka. Nažalost, ponekad se podaci u različitim tablicama bitno razlikuju pa sam u tim slučajevima uzimao podatke iz onih izvora koji su mi se činili pouzdanijima ili sam koristio srednje vrijednosti koje sam dobio koristeći podatke iz različitih tablica. Dakle, ako u polje kalkulatora koje se odnosi na rajčicu upišemo količinu 100 (grama) dobit ćemo u polju (kalkulatora) koje pokazuje ukupne grame iznose 0,2 – 0,9 – 3,9. U zonskoj prehrani je iskustveno dobiveno da se idealni hormonalni odgovor tijela na hranu dobije kad omjer masnoća, ugljikohidrata i proteina u svakom obroku iznosi 3:9:7 (M:U:P). Da bi se poštivalo ovo pravilo i istovremeno lakše računalo usvojena je jedinica mjere pod imenom blok pri čemu je jedan blok masne hrane ona količina hrane u kojoj ima 3 grama čistih masnoća. Jedan blok ugljikohidratne hrane je ona količina hrane u kojoj ima 9 grama čistih ugljikohidrata, a jedan blok proteinske hrane je ona količina hrane u kojoj ima 7 grama čistih proteina.  Pri tome jedan blok hrane istovremeno sadrži po jedan blok masnoća, jedan blok ugljikohidrata i jedan blok proteina. (Naravno, većina namirnice ne posjeduju u sebi samo jedan nutrijent, već obično dva ili sva tri.) Vratimo se na kalkulator... Dalje se dijeljenjem ukupne količine pojedinog nutrijenta (M, U ili P) s odgovrajućim faktorom (3, 9 ili 7) dobije koliko u 100 grama rajčice ima blokova pojedinih makronutrijenata. U našem slučaju je to 0:0,4:0,1 (M:U:P) blokova. U kalkulator je uprogramirana i ova računalna operacija tako da kalkulator u predviđena polja upisuje ukupnu količinu blokova tih nutrijenata. Po ovim uputama svatko tko zna programirati u Excelu može isprogramirati svoj vlastiti kalkulator. Isto tako svatko može provjeriti da li su u kalkulator uneseni ispravni podaci za pojedinu namirnicu. To se može provjeriti tako da se za pojedinu namirnicu upiše količina 100 (grama) i uspoređuju podaci koje pokazuje kalkulator s podacima u promatranim tablicama.

Na pitanje tko vrši mjerenja sastava masnoća, ugljikohidrata i proteina u namirnicama odgovor je – svi laboratoriji koji su za to opremljeni i imaju educirano osoblje. Ne znam koliko takvih laboratorija ima u Hrvatskoj ali je Prehrambeno tehnološki fakultet sigurno jedno od mjesta gdje se takvi podaci mogu dobiti. I ne samo to nego se tu školuju stručnjaci koji takve analize rade. Pretpostavljam da u današnje doba nije neki prevelik problem preko interneta doći do informacija kako se ove analize provode, niti kupiti odgovarajuću opremu. Dakle nije to neka svemirska tehnologija za koje ti treba oprema koju ima samo američka vojska ili osobe ranga nobelovaca iz područja kemije.
« Zadnja izmjena: 27.12.2014., Subota, 17:13:49 od Jeronim »